Tuesday, 8 September 2009

Fakta Gaharu
Pendahuluan Karas Utama
peluru Aquilaria spp. adalah seorang pelaku dalam keluarga Thymelaecae.
Peluru utama yang telah dimasak sehingga akan menjadi 40 meter tinggi dan berdiameter 40cm.

Karas utama peluru di hutan damar semulajadi isu gaharu dimulai pada usia 20 hingga 45 tahun, tergantung pada ketahanan pokok dan tindakbalas utama pengkhianatan.
peluru Ada 15 spesies dari genus Aquilaria memiliki nilai komersial yang tinggi. Malaysia 5 spesies mereka sendiri yang sangat berkualiti Aquilaria hirta, A. Malaccencis, A. beccariana, A. rostrata dan A. microcarpa.
Hidup peluru di daerah pamah tanah sehingga ketinggian 750 m dari aras laut, dan memerlukan topping hujan dan kelembapan yang tinggi.
peluru Karas Utama adalah salah satu spesies dalam CITES Appendix II, adalah spesies terancam karena populasi kepupusan.
Gaharu peluru yang digunakan dalam industri parfum, produk perubatan, perubatan Ayurvedic, Majlis keagaamaan dan sebagainya.

Senario dalam industri Gaharu
Permintaan gaharu peluru ke pengeluaran yang lebih tinggi meskipun berkurangan, harga meningkat setiap tahun.
Sebagian besar peluru gaharu diekspor ke kontraktor-kontraktor di Singapura, Timur Tengah, Hongkong dan Taiwan.
peluru sehingga bisa mencecah harga RM 14 - 18 thousand sekilogram untuk Double Super Good. Pada kenyataannya, harga pasar minyak gaharu juga sangat tinggi sehingga RM45 ribu / kg. (kaedah kualitas penggredan kayu dan minyak dan masih dipiawaiankan tidak bergantung pada penjual dan pembeli).
Asia Tenggara mengeksport gaharu bernilai peluru RM48.3 juta ke Arab Saudi dan bekalan hanya memenuhi 20% dari permintaan pasar. (sumber: TRAFFIC Internasional 2002)
Buat sebuah peluru kali ini, kebanyakkan gaharu mengeluarkan hasil hutan dan sangat terbatas. Tanpa implan, spesies ini akan terus terancam akibat aktivitas kepupusan gaharu
peluru Penanaman gaharu di Malaysia masih baru dan tidak populer, tetapi di negara lain seperti Indonesia, Thailand dan kamboja sudah menjadi tua. Sebaliknya ia mendapat dukungan yang sangat kuat dari kerajaan badan mereka dari segi modal dan teknologi.

Penggalakan's Gaharu bidang
Karas utama peluru dilaksanakan sesuai
1. Tanah terbiar
2. Kawasan hutan menyimpan rezab
3. pembalakan kawasan yang telah diterokai.
4. Jalankan ladang pertanian dan hutan diintergrasikan dengan berbagai tanaman lain seperti tanaman rempah dan komoditas.
Dapatkah menjana peluru hasil ekonomi masyarakat lokal dan negara-negara dalam bentuk ekspor.

referensi: balikayana.com

No comments:

Post a Comment